The materials are only available in Hungarian, once I feel like it, which is implausible, I will translate them into EnglishPolitika

- Te kivel vagy?
- Miért lennék én bármelyik majommal is?


- Ez a majmozás sértő.

- Kinn van a sértődési politikám valamelyik weboldalamon. Előre is elnézést kérek mindenkitől, akit megsértettem. Aki nem sértődik meg, azt pedig mindenképp meg akarom sérteni, ám sehogy sem sikerül.

- De miért majmozol? Felsőbbrendűnek érzed magad?

- Ha annak is érzem magam, ez egy baromi hiteles illúzió. De ellenállok neki, mert egy olyan fejlett világ képe felé haladok, ami mindenkire gondol, aki a Közös Valóságban van. Azaz tök mindegy, hogy én minek képzelem magam, ha leprogramoztam valamit, ami rám is vonatkozik és az a valami lekezeli az eltérő dimenziókból ide vetülő emberek problémáját.

- Hogyan?

- A nagy problémát megoldja, de ezzel sok kis probléma is keletkezik, ám ha ez lesz az élet motorja, már sehol sem látunk problémát.

- Mit látunk helyette?

- A mindennapjainkat.

- Te jobboldali vagy vagy baloldali?

- Ha látod a szivárványt, nem kell színt választanod magadnak.

- Ez mit jelent?

- A ti politikai palettátokon van a jobboldal és a baloldal. Mint egy zsinóron, ettől csak szélebbre van hely. Azaz kétdimenziós a gondolkodásotok. Amikor belekezdtem ezekbe, nem tudtam, hogy itt fogok felbukkanni. Kezdetben vala észak, dél, kelet és nyugat. Kifelé, mert befelé észak-nyugat, észak-kelet, dél-nyugat, dél-kelet. Na ezt húzd rá egy zsinórra, ahol csak jobb van és bal. Elméletileg a liberalizmus lenne a harmadik irány, ám ma az vagy jobboldali koalícióban van, vagy baloldaliban. Mivel vízöntő vagyok, mindig törekednem kell a szabadságra, ám komplexebb látószögről rátekintve a kérdésre olyan vagyok, aki az összes irányzatot magában foglalja.

- A fasizmust is?

- Amit tágabb látószögön akár magasabb dimenziós műtétnek is nevezhető lenne. Ám az emberek nem ebből a látószögből látják és műtéti értelemben rendkívül gyorsan. Ha azt mondom, hogy vége a globális civilizációnak a túlszaporodás miatt, aminek az lenne a célja, hogy elősegítse az ideális jövő felé tartó valóságokat, akkor biztosan fasiszta leszek a szemedben, ha erre gyors megoldással élek. Pedig nincs mögöttem fasiszta ideológia, ám ezt rajtam kívül senki sem fogja érteni. Mi leszek tehát? Fasiszta. Fasisztaként pedig az embernek csak egy esélye van és ez a győzelem. Ami után bevezetek egy fejlettebb demokráciamodellt, ahol én nem indulok.

- Mi erre a garancia?

- A saját programom. Amikor ugyanerre a kérdésre gondoltam én is előtte. Mert közben azt is figyelembe vettem, hogy inkompetens megszállás alá kerülök, ahol felsőbbrendűként fog viselkedni a megszálló.

- Mi van, ha mi ezt nem kérjük?

- Egy csomó valóság nyílt ebből a világból. Valahol biztos otthon érzed magad vagy ha nem, veled nyílik a pálya.

- Miért ne indulnál?

- Akkorát mertem álmodni, hogy ez nekem egy meló, amiről eddig beszéltem és nem életem célja.

- Mi életed célja?

- Abban a fura helyzetben vagyok, hogy épp megmentettem a világot és most hirtelen nem tudok erre a kérdésre válaszolni.

- Akkor mi mozgat?

- Ugyanez, csak mindig alacsonyabb dimenziószinten.

- De mivel foglalkozol most?

- Olyan dolgokkal, amiket tök értelmetlen lenne itt vázolni. Közben közeledik a saját eseményhorizontom, amire fel kell készülni. 

- Mi ez az eseményhorizont?

- Na ez az! Itt már akkora értelmezési zavar van csak abból, hogy már a különböző emberek is sokszor azonos fogalmak alatt mást értenek, akkor képzeld el ezt nagyobb asztalon. A tudományos-informatikai nyelvezettel kísérletet teszek egyfajta kodifikációra... majd a jövőben, mert a jelenben minden mesternek égnek áll a haja ettől.

- Neked is égnek állna a helyükben.

- Ezt elismerem. De ha van közöttük partyarc, nekik azért biztos tetszik ez a paplan alatt.

- Mielőtt ide eljutottál mi voltál? Baloldali vagy jobboldali?

- Nem nagyon foglalkoztam ezzel a kérdéssel, mert akkor még a bal oldal és a jobb oldal is egy közös cél mellett voltak ellenfelek. De az idegen beavatkozás nem érti a mi társadalmi rendszerünket, mert ők a középkor szintjén vannak. De nem szaladok el a kérdés elől, ha döntenem kellene baloldali voltam. Most meg közép vagyok.

- A Közép eddig sosem élt sokáig, mert valamelyik oldal mindig magára rántotta.

- Nem baj, attól még közép vagyok és most stabil MKKP szavazó.

- Miért akarsz demokráciát?

- Mert ez a fejlődés útja. Kinn olyasmi a helyzet a kollektív hierarchia miatt, mintha mindenki egyforma lenne. Annál pedig, hogy mindenki egyforma nincs unalmasabb. Az ilyen beavatkozó küldetések motivációja sem a pénz (nincs náluk pénz), hanem az unalom elkerülése, vagyis a kaland. Amiről amúgy egyre inkább kezdek gondoskodni.

- Ha ilyen hierarchikus kinn a világ, akkor hogy oldod meg itt a demokráciát?

- Úgy, hogy én vagyok a bolygó ura, aki így döntött. Csak rendbe kell tenni, mert nem akarok nyomort és inkompetenciát.

- Az idegenek kérdését hogyan tervezed rendezni?

- Nagyon megnézem kit engedek ki és azt is, kit engedek be. Ezt is fogom tanácsolni lehet egy kis meggyőző bombázás keretében mindenkinek.

- Miért kell a bombázás?

- Rövid, tömör és érthető, ahogy szeretik.

- Te szórakozol?

- Humor nélkül ezt nem lehet csinálni.

- Szóval téged más politikai teendők kötnek majd le, azért nem akarsz politikai hatalmat.

- Azt is politikai hatalomnak hívják, csak kívül esik a látószögeden.

- Hol tanultad te ezt?

- Alapítvány trilógia a könyv címe. Most is épp egy válság időszakát éljük.

- Mi a célod a Földdel?

- Inkább az emberiséggel. Egészen más, mint mondjuk a Mars Társaságé.

- Miben más?

- Nem vagyunk attól messze, hogy energiából sűrítsünk anyagot. Ebben az esetben a tervek és/vagy az anyagból legyártott darabok számítanak és nem a nyersanyagok.

- Mi állna egy ilyen technológia útjába?

- Például a tőzsde. Itt olyan érdekek mellett kell egy gyökeresen új gondolkodást érvényesíteni, akik simán jól érzik magukat egy távvezetékekkel és benzingőzzel teli világban, ha oda gurul a lé.

- Ide politikai mozgalommal eljutni nem lehet.

- Ezért találtam ki mást.